flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд розглянув протокол стосовно міського голови Дрогобича

09 серпня 2023, 16:28

Прес-реліз Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області щодо справи про притягнення до адміністративної відповідальності міського голови міста Дрогобича

 

Постановою Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області від 28.07.2023 міського голову міста Дрогобича визнано винним у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених частинами 1, 2 статті 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення та накладено на нього стягнення у виді штрафу в розмірі чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 6 800 гривень; стягнуто судовий збір в розмірі 536 грн 80 коп. в дохід спеціального фонду Державного бюджету України.

Дана постанова не набрала законної сили та на неї подана апеляційна скарга до Львівського апеляційного суду.

 

Чому Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області дійшов до висновку про накладення на міського голову міста Дрогобича адміністративного стягнення у виді штрафу у розмірі 6 800 гривень?

Національне агентство з питань запобігання корупції склало протокол щодо міського голови міста Дрогобича за неповідомлення у нього про реальний конфлікт інтересів та про вчинення дій в умовах реального конфлікту інтересів.

Відповідно до частини 1 статті 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення неповідомлення особою у встановлених законом випадках та порядку про наявність у неї реального конфлікту інтересів тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1 700 гривень до 3 400 гривень).

Згідно з частиною 2 статті 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3 400 гривень до 6 800 гривень). За протоколом, який надійшов щодо міського голови міста Дрогобича, суд призначив максимальне покарання – штраф у розмірі чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 6 800 гривень.

 

Чому Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області дійшов до висновку про відсутність підстав для відсторонення від посади міського голови міста Дрогобича?

Санкціями статей, передбачених частинами 1, 2 статті 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за якими до суду надійшли матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності, не передбачено таке покарання, як позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

Відповідно до частини 6 статті 30 Кодексу України про адміністративні правопорушення позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю призначається судом на строк від шести місяців до одного року, незалежно від того, чи передбачене воно в санкції статті (санкції частини статті) Особливої частини цього Кодексу, коли з урахуванням характеру адміністративного правопорушення, вчиненого за посадою, особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, та інших обставин справи суд визнає за неможливе збереження за нею права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

Відповідно до протоколу, складеного Національним агентством з питань запобігання корупції, міський голова міста Дрогобича проголосував за рішення про затвердження проекту землеустрою та про надання земельної ділянки в оренду юридичній особі, яка здійснила добровільні внески до виборчого фонду міського голови під час виборів Дрогобицького міського голови у 2020 році.

В подальшому рішенням Дрогобицької міської ради „Про включення в перелік земельних ділянок, право оренди яких підлягає продажу на електронних торгах та надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості)” від 02.03.2023 № 1525 було скасовано попередні рішення Дрогобицької міської ради „Про затвердження матеріалів проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок під об’єктами нерухомого майна” та „Про надання в оренду земельних ділянок” (оформлено як рішення Дрогобицької міської ради від 27.07.2022 №№ 1209, 1229), а отже, земельна ділянка залишилася у власності міської територіальної громади. Тобто мали місце неповідомлення про реальний конфлікт інтересів та факт вчинення дій (голосування) в умовах реального конфлікту інтересів, проте результати такого голосування наразі скасовані самою міською радою і негативні наслідки не настали.

Також відповідно до протоколу, складеного Національним агентством з питань запобігання корупції, міський голова міста Дрогобича підписав розпорядження про преміювання працівників виконкому Дрогобицької міської ради до Дня місцевого самоврядування в 2021 та 2022 роках.

Національне агентство з питань запобігання корупції не складало протокол за фактом нарахування щомісячної премії міського голови, встановленої рішенням Дрогобицької міської ради „Про умови оплати праці міського голови” від 10.12.2020 № 14.

Національне агентство з питань запобігання корупції склало протокол тільки за фактом підписання міським головою міста Дрогобича розпорядження „Про преміювання працівників” від 03.12.2021 № 883-р та за фактом підписання міським головою розпорядження „Про преміювання працівників виконкому Дрогобицької міської ради до Дня місцевого самоврядування” від 02.12.2022 № 656-р. Причому ці розпорядження не порушують антикорупційне законодавство в частині призначення міським головою премій своїм заступникам, начальникам відділів виконавчого комітету Дрогобицької міської ради та іншим працівникам виконавчого комітету Дрогобицької міської ради.

Згідно з розпорядженням міського голови міста Дрогобича „Про преміювання працівників” від 03.12.2021 № 883-р усім працівникам (міському голові, його заступникам, начальникам відділів та працівникам відділів) було встановлено разову премію у розмірі 18 700 грн кожному.

Згідно з розпорядженням міського голови міста Дрогобича „Про преміювання працівників виконкому Дрогобицької міської ради до Дня місцевого самоврядування” від 02.12.2022 № 656-р усім працівникам (міському голові, його заступникам, начальникам відділів та працівникам відділів) було встановлено разову премію у розмірі 25 000 грн кожному.

Тобто протокол було складено за те, що міський голова міста Дрогобича призначив собі в 2021 році премію у розмірі 18 700 гривень та у 2022 році премію у розмірі 25 000 гривень, хоча такий чи інший розмір премії мав йому визначатися рішенням Дрогобицької міської ради.

Відповідно до пункту 4 рішення Дрогобицької міської ради „Про умови оплати праці міського голови” від 10.12.2020 № 14 вирішено, зокрема, здійснювати преміювання міського голови з нагоди державних і професійних свят у межах коштів, передбачених на преміювання та при економії фонду оплати праці. Також встановлено, що всі зазначені виплати необхідно здійснювати в межах встановленого фонду оплати праці на підставі розпоряджень міського голови.

Тобто Дрогобицький міський голова наділений дискреційними службовими повноваженнями щодо: встановлення премій з нагоди державних та професійних свят в межах коштів, передбачених на преміювання, та при економії фонду оплати праці.

Проте саме формулювання розпоряджень „Про преміювання працівників” від 03.12.2021 № 883-р, „Про преміювання працівників виконкому Дрогобицької міської ради до Дня місцевого самоврядування” від 02.12.2022 № 656-р – „за сумлінне виконання службових обов’язків, особистий внесок у становлення та розвиток місцевого самоврядування та з нагоди відзначення професійного свята Дня місцевого самоврядування” свідчить про вчинення дій в умовах реального конфлікту інтересів.

Враховуючи те, що розмір призначених разових премій був однаковим з усіма іншими працівниками виконавчого комітету Дрогобицької міської ради, а також збігався з розмірами премій, які відповідно до протоколів засідання комісії від 10.11.2021 № 22 та від 16.11.2022 № 65 рекомендовано міському голові затвердити з нагоди Дня місцевого самоврядування, з урахуванням характеру адміністративного правопорушення, вчиненого за посадою, особу, яка вчинила адміністративне правопорушення, та інших обставин справи, суд дійшов до висновку, що відсутні підстави вважати, що за міським головою неможливе збереження права обіймати посади або займатися діяльністю, пов’язаними із здійсненням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій.

За інші дії чи бездіяльність, крім неповідомлення про наявність у міського голови міста Дрогобича реального конфлікту інтересів та вчинення дій в умовах реального конфлікту інтересів, протоколів чи обвинувальних актів до суду не надходило. Суд розглядає справу тільки в межах пред’явленого Національним агентством з питань запобігання корупції чи прокуратурою обвинувачення. Суд самостійно не пред’являє обвинувачення жодній особі та не здійснює розгляд справи на підставі обвинувачень з мережі Інтернет.

 

Де можна прочитати правдиві відомості про цю справу?

Довіряйте лише офіційним джерелам. Вчіться розрізняти фейки, а головне, не переходьте за сумнівними посиланнями.

Постанова суду мотивована відповідно до норм чинного законодавства та з її повним текстом можна ознайомитися за посиланням: [https://reyestr.court.gov.ua/Review/112473806].

Дана постанова не набрала законної сили. На неї подана апеляційна скарга до Львівського апеляційного суду.

 

Що з повідомленням в мережі Facebook про дачу хабаря у розмірі $40 000?

Суддя, про якого йшлося в повідомленні, 28.07.2023 звернувся до правоохоронних органів та вказав, що дане завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину було опубліковано та розповсюджено без перевірки інформації та без спроб отримати коментарі від нього. За даним фактом має бути розслідування правоохоронними органами.